Egeli Gazete’nin haberiyle UKOME’nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) inşaatlara yayaların kullanması gereken kaldırımları işgal etmesi için onay verildiği ortaya çıktı.
Bu kararla ayrıca çok daha ilginç bir durum gözler önüne serildi.
Karar, UKOME’deki belediye temsilcilerinin karşı çıkmasına rağmen diğer kamu kuruluşlarının oylarıyla alınmıştı.
Gelinen noktada İzmir Büyükşehir Belediyesinin kaldırım işgalini engelleyecek yetkisinin bile kalmadığı anlaşıldı.
*
Aslında UKOME görünüşte İzmir Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde olan bir kuruluş.
Üç yıl önceye kadar da UKOME’de belediye temsilcilerinin sayısı fazlaydı.
Ancak 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara’da dahil büyükşehir belediyelerinin çoğunluğunu CHP kazanınca yapı değişti.
Yayınlanan bir genelgeyle diğer kamu kurumlarının temsilcilerinin sayısı, belediye temsilcilerini geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yüzden 12 kez getirmesine rağmen 5 bin yeni taksi plakası verilmesi teklifini UKOME’den bir türlü geçiremedi.
Öyle olunca da İstanbul’daki taksi sorunu uluslararası basına bile haber oldu.
*
UKOME’deki belediye dışı kamu temsilcileri şöyle: 1-İl Jandarma Komutanlığı, 2-Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ege Ordusu Komutanlığı, 3-Sahil Güvenlik Komutanlığı Ege Deniz Bölge Komutanlığı, 4-İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, 5-Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, 6-TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, 7-TCDD TAŞ. A.Ş Genel Müdürlüğü İzmir Yolcu Taşıma Servisi Müdürlüğü, 8-DHM İşletmeleri Genel Müdürlüğü Adnan Menderes Hava Limanı Baş Müdürlüğü, 9-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, 10-Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü,11- İzmir Liman Başkanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 12-İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 13-İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 14-İzmir İL Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 15-İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası.
UKOME’deki belediye temsilcileri şöyle: 1-Genel Sekreter Yardımcısı, Ulaşım Daire Başkanlığı, 2-Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, 3-İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, 4-Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı, 5-Zabıta Dairesi Başkanlığı, 6-Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü, 7-Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 8-Ulaşım Projeleri Şube Müdürlüğü, 9-Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü, İzmir Metro A.Ş Genel Müdürlüğü.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 9 üyesine karşılık diğer kamu kurumlarından 15 üye var.
*
Türkiye’de yerel yönetimlerinin güçlendirilmesi 30 yılı aşkın süredir hep gündemde.
Tüm partilerin de programlarında yer alan bir konu.
Ama 2022 yılında kaldırımların kullanılması konusunda; Sahil Güvenlik, Ege Ordu Komutanlığı, Adnan Menderes Hava Limanı Baş Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü gibi kurumlardan gelen temsilcilerin oylarıyla karar veriliyor.
Gerçekten de yerelden yönetim konusunda kendimizi aşmışız.