İlk duyduğumda çok şaşırmıştım, özellikle uzak doğuda bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilir. İşleyiş ve mantalitesini anladığımızda aslında doğru da geliyor insana. Bağırsaklar, sadece sindirim sistemimizi değil, aynı zamanda ruh halimizi ve bağışıklık sistemimizi de etkilemede önemli bir rol oynar. Peki bağırsak ve psikoloji arasında nasıl bir ilişki olabilir? Bağırsaklar, beynimizden daha fazla serotonin üretir. Bu nedenle bağırsak sağlığı, psikolojimizi de etkileyebilir. Kabızlık veya ishal gibi bağırsak rahatsızlıkları, depresyona yol açabilir.


Ayrıca bağırsaklarımızdaki hücrelerin dörtte üçü bağışıklık sistemimizde bulunur. Yeni doğan bebeklerin bağırsaklarında bile annelerinin bakteri karakterlerine benzer mikroorganizmalar yer alır. Bazı bağırsak bakterileri, serotonin, dopamin gibi duyguları etkileyen maddeler üretebilir. Bu nedenle sağlıklı bir beyin için bağırsak bakterilerinin önemi büyüktür.


Antibiyotikler, gereksiz yere kullanıldığında bağırsak florasını da yok edebilir. Bu nedenle, ufak tefek enfeksiyonlarda güçlü antibiyotikleri kullanmamak gerekir. Bunun sebebi enfeksiyonları ortadan kaldırırken bağırsak florasını da olumsuz etkileyebiliriz.
Sevgiyle kalın