Müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Müziğin sadece melodisi değil, şarkı sözleri de bilinçaltımız üzerinde derin etkiler bırakır. Peki, şarkı sözleri bilinçaltımızı nasıl etkiler?


Sürekli dinlediğimiz şarkıların sözleri hem psikolojimizi hem de bilinçaltımızı etkiler. Bilinçaltımız hayatımızdaki kararların alınmasında %95 etkilidir. Aslında hayatımızı bilinçli zihin değil bilinçaltımız yönetiyor. Bundan on yıl kadar önce kendi kendime İtalyanca öğrenmeye karar vermiştim. Özellikle çocuk şarkılarını Türkçeye çevirip tekrar tekrar aynı şarkıyı dinleyip ezberliyordum. Böylece her şarkıda en az 20-30 yeni kelime öğrenmiş oluyordum. Aradan yıllar geçmiş olmasına ve İtalyanca pratik yapmadığım hatta yavaş yavaş unutmaya başlamama rağmen şarkı sözlerindeki kelimeleri hiç unutmuyorum. Aslında hangi dil olursa olsun şarkılarla yeni bir dil öğrenmek hem keyifli hem de kolay hale geliyor. 


O dönemde bu şarkılar içinde en sevdiğim hatta zaman zaman hala dinlediğim bir tanesi var ki son üç yıldır sözlerini hayatımda yaşıyorum. Şarkının nakaratı aynen şöyle; ‘’ Ben beyaz bir kedi istemiyordum. Siyah kedi istiyorum. Siyah, siyah, siyah.’’  Üç yıl kadar önce hiç kedi sahiplenmeyi düşünmediğim bir zamanda simsiyah bir kedim oldu. Sonuç olarak dinlediğim şarkı sözleri hayatımın gerçeği haline geldi. Bunu fark ettikten sonra artık dinlediğim şarkıların sözlerine dikkat etmeye başladım. 


Şarkı sözleri, davranışlarımızı ve tutumlarımızı da etkileyebilir. Pozitif mesajlar içeren şarkılar, motivasyonumuzu artırabilir ve olumlu bir bakış açısı geliştirmemize yardımcı olabilir. Diğer yandan hüzün, acı veya şiddet içeren sözler, olumsuz davranışları ve düşünceleri artırabilir..
Şarkı sözlerinin bilinçaltımız üzerindeki etkileri, müziğin gücünü ve önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu nedenle, dinlediğimiz şarkıların sözlerine dikkat etmek ve bilinçli seçimler yapmak, zihinsel sağlığımız için büyük önem taşıyor.
Sevgiyle kalın