TÜVTÜRK, Türkiye'deki motorlu taşıtların muayenesini gerçekleştiren yetkili kuruluştur. Araç muayenesi, araçların trafikte güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlamak amacıyla periyodik olarak yapılır. TÜVTÜRK istasyonlarında aracınızın fren, direksiyon, aydınlatma gibi çeşitli teknik donanımlarının yanı sıra, aracın genel durumu da kontrol edilir.

Yeni bir yıla girmeye hazırlanırken çıkan yeni kanunlar arasında TÜVTÜRK ‘e ait personel ve işleyiş ile ilgili bir değişikliğe gidildi.

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında hem çalışma şartları hem de personel olabilmenin önünü açan yeni yasa geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Konu mesleki deneyim kazanarak iş sahibi olmak isteyen gençleri de yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle ele almak istedim.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, yapılan değişiklikle araç muayene istasyonlarında 4 yıl deneyime sahip amir yardımcılarının istasyon amiri olabilmelerine imkân tanındığını açıkladı. Ayrıca, bu düzenleme ile lise ve dengi okul mezunları için de teknisyenlik yolu açıldı.

Türkiye’de, özellikle mesleki alanda uzman kadro açığı konusunda yaşanan personel sorunu, kariyer beklentisi olan yeni nesillerin de yolunu açacak gibi görünüyor.
 

Üstelik yasa ile birlikte lise ve dengi okul mezunları eğitim alarak iş başı yapabilecekler. Araç muayene teknisyeni olabilmek için ilgili adaylar 6 haftalık saha eğitiminin ardından, araç teknolojisi, test usulleri, muayene yöntemleri, kusurlar tablosu ve mevzuat gibi konuları içeren 2 haftalık teorik eğitime katılacak.

Eğitimlerin sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olanlar, araç muayene teknisyeni olarak istihdam edilebilecek. Ancak bu oran, istasyonlarda görev yapan toplam teknisyen sayısının %20’sini aşmayacak.

Bu yenilikle birlikte daha öncesinde araç muayene teknisyeni olmak için,” Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümleri ile Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır” ifadesi yenilerek lise ve dengi okul mezunlarının da belli eğitim ve sınavlardan geçerek iş başı yapabileceği durumu söz konusudur.

Türkiye’de mesleki deneyim kazanmak isteyen gençler için en elverişsiz durum teknolojik gelişme ve sahada pratik yapabilme olanağı bulamamasıdır. Bu nedenle çıkan yeni yasa, meslek sahibi olmak isteyen, eskilerin deyimi ile “koluna altın bileziği” takmaya istekli yeni nesil için biçilmiş bir kaftan desek yeri var.

Türkiye'de teknik personel açığı, ekonomik büyüme ve sanayileşme ile birlikte giderek belirginleşen bir sorun haline gelmiştir. Teknik personel, birçok sektördeki iş süreçlerinin verimli ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için hayati öneme sahiptir. Ancak, bu personel türüne yönelik eğitim ve tecrübe gerektiren pozisyonlar, yüksek talep ve düşük sunum nedeniyle büyük bir açığa neden olmaktadır.

İş gücü sorununun çözülebilmesi için eğitim programlarının güncellenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve elbette sanayi devlet işbirliklerinin yaygınlaşması seçeneklerini sayabiliriz.

Yeni yasanın daha geniş bir alana yayılarak birçok alanda gençlerin teknik personel olarak çalışıp, üreteceği farklı projelerin de olmasını temenni ederiz.

İş başvurusu yapmak isteyen genç arkadaşlarımız internet üzerinden TÜVTÜRK ilanlarına hiç gecikmeden başvuru yapabilirler.

Yeni yılda hem yeni bir meslek öğrenip hem de iş sahibi olabilirsiniz. Bizden söylemesi.

Sağlıkla Kalın.