Geçtiğimiz hafta sonunda İçişleri Bakanımız Manisa’ya geldi. Karşılama sırasında Manisa Celal Bayar Üniversitemize yeni atanan rektörümüz Prof. Dr. Rana Kibar ile karşılaştık. Kendisini yeni görevi nedeniyle tebrik ettim. İlk olarak kendisinden Ziraat Fakültesi kuruluşuna sahip çıkmasını talep ettim. Konunun takipçisi olacağını belirtti. Rektörümüzün bu konuda yanında olacağımızı ve konunun önemini dile getirdim. Daha önceki rektörümüz Prof Dr. Ahmet Ataç tarafından YÖK’e talep yazısı gönderildi. YÖK Genel Kurulundan Ziraat Fakültesi kuruluş kararı bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi gazetede yayınlandı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik fakültesinin ismi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi kurulması ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi gazetede yayınlandı
Daha önce değişik platformlarda konuşmalarımda ve yazılarımda Manisa’ya bir Ziraat Fakültesi açılmasını ve bu konunun önemini ve gerekliliğini defalarca yazdım. Bu konuda pek çok yetkiliden bizzat telefonlar aldım. Bana değişik yorumlarla dönüşler oldu. Hemen hemen Manisa sevdalısı herkes ilimiz için Ziraat fakültesinin gerekli olduğunu belirtti. Karşı çıkan üç beş görüşü önemsememiz gerektiği ifade edildi. YÖK’e açık mektup yazdım.
Pek çok ilçemizden arayan hemşehrilerimiz bu fakültenin kendi ilçelerine yapılmasını arzu ettiklerini belirttiler. Gerekirse oda ve borsalarla birlik olup fakülte binasını yapabileceklerini ve fakültenin kendi ilçelerine verilmesini talep ettiklerini dile getirdiler. Manisa merkeze yakın Beydere’de daha önce ziraat lisesi vardı. Aynı bölgeye neden Ziraat Fakültesi yapılmasın? Merkezde bulunan iki ilçe belediyemiz ve Büyükşehir belediyemiz bu fakülte binasını yaparak destek olabilirler.
Bir kaç kişi neden milletvekili ilken bunu yapmadınız diye de sordu. Milletvekili olduğum dönemde bizzat o zamanki YÖK başkanına gittim ve bu görüşümü yazılı ve sözlü olarak dile getirdim. Arşivlere bu ziyaretim ile ilgili haberler mevcuttur. O zaman da bunun gerekliliğini savundum şimdi de savunuyorum.
Bu konuda mırın kırın edenlere ve aksini düşünenlere soruyorum; “Siz sorundan yana mısınız? Çözümden yana mısınız? Siz Manisa’nın yanında mısınız?”
Manisa sanayi, eğitim ve turizm kentidir, ama en önemlisi bir tarım kentidir. Gediz Ovası gibi ülkemizin sayılı ovalarından birisine sahip olan Manisa’mız tarımda söz sahibidir. İlimiz tarımsal tarımda istihdamda Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Tarımsal sanayi ve tarım ürünleri ihracatımız toplam ihracatın içinde önemli yer tutmaktadır.
Ülkemizde üretilen kuru üzümün % 88’ini, sofralık üzümün % 26’sını, yumurta üretiminin 15’ini, beyaz et üretiminin % 14’ünü, sofralık zeytinin % 37’sini, mısırın % 10’unu, kirazın % 9’unu, domatesin % 8’ini Manisa’mız tek başına karşılamaktadır. İlimizde 464 adet sebze ve meyve işleme tesisi bulunmaktadır.
Türkiye’deki 192 milyon zeytin ağacının 20 milyonu Manisa’dadır. Dikili kiraz ağacı sayısı bakımından ilimiz birinci sıradadır.
Manisa çok önemli bir tarım kentidir. Arazi varlığımızın % 38’i tarım arazisidir. Bunun % 40’ında sulu tarım yapılmaktadır.
Sonuç olarak şunu ifade etmek istiyorum. Bu kadar tarım ile iç içe olan bir ilde ziraat ve tarımla ilgili bir fakültenin bugüne kadar kurulamamış olması bir eksikliktir. Bizden daha küçük nüfusa sahip ve tarımdaki etkinliği bizimle ölçülmeyecek kadar küçük olan illerde ziraat fakültesi bulunmasına rağmen Manisa’da olmaması bizleri üzmektedir.
Manisa hem Ziraat Fakültesini hem Ziraat Lisesini hak eden ilk 10 il arasında yer almaktadır. YÖK Genel Kurulu ve Sayın YÖK Başkanımızdan bu konuda olumlu bir adım bekliyoruz.
Saygılarımla!