Ateş, evrenin ve varoluşun ilk elementi olarak kabul edilir. Her birimizde ateş elementi mutlaka vardır. Dengede, az veya fazla olabilir. Bu durumuna göre hayatımıza sirayeti de farklı olur. 
Ateş elementi dengede olduğunda, içsel enerjimiz, motivasyonumuz, yaratıcılığımız artar. Kendimizi daha coşkulu, enerjik ve ilham dolu hissederiz. Ateş elementi, iletişimimizi güçlendirerek açık sözlü, cesur ve etkili bir şekilde kendimizi ifade edebiliriz. Yine Ateş elementimiz dengeli olduğunda kararlı, azimli ve hedeflerimize daha odaklı oluruz. Fiziksel sağlığımızı da olumlu yönde destekler. Spor yaparak, enerjimizi doğru yönlendirip stresi azaltabiliriz.
Ateş Elementi az oluğunda ise enerjimiz düşer ve kendimizi yorgun hissederiz.  Vücut ısımız düşük olabileceğinden üşüme eğilimi gösterebiliriz. Sindirim sorunları ve metabolizma yavaşlığı, ateş elementimizin az oluğu zamanlarda görülebilir. Tüm bunlara ek olarak ateş elementimiz az oluğunda öğrenme, odaklanma sorunları da oluşabilir.
Ateş elementimiz fazla olduğunda ise, kendimize aşırı güven, hırs ve bencillik  olabilir.  Ayrıca gereksiz ve aşırı risk almak, saldırgan olmak da ateş elementimizin fazla olması ile alakalıdır. 
Her iki durumda da bu elementin dengelenmesi gerekir. Özellikle ateş elementi yogası yapmak, çalıştığımız ortamda kırmızı bir mum yakmak, kırmızı renkleri kullanmak az olan ateş elementi dengelenmemizi sağlar.
Tabi ki her birimiz farklıyız ve astrolojik semboller kişiden kişiye değişir. Bu nedenle, ateş elementinin etkileri her birimizde farklılık gösterir. 
Sevgiyle kalın