Huzur açısından, her yılın bir önceki yılı arattığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Muhtemelen bir sonraki yüzyılda bizler dünya üzerindeki görevimizi tamamladığımızda bile bu yazı, sonrakilere rehberlik edecek.

Savaşların ve çocuk ölümlerinin sıkça yaşandığı bu dönemde yeni bir dünya düzenine adım adım ilerlerken, insanoğlu sürekli karamsar düşünceler içinde kalıyor.

Bu karamsarlığınızı bir nebze de olsa ortadan kaldıracak bir haber okudum geçtiğimiz günlerde. Yaşananları değiştiremiyorsak, yaşadığımız şeyleri alışkanlık haline çevirmek gerekiyordu.

İnsanoğlunun aradığı huzur kendi içindeydi. Bunu da görmezden gelemedim.

İngiltere’nin, prestijli gazetesi The İndependent, 28 Aralık tarihli yazısında aldığımız yeni kararlarını yeni yılda nasıl uygulayabileceğimizin, bilimsel yönü hakkında bir makale ele almıştı. Her yıl yeni kararlar alıp hepsini uygulamayan bir toplum içinde yaşadığımız için bu yazı ilgimi çekti.

Birçok kişi düzenli kitap okumak, spor yapmak, yeni bir işe başlamak, başladığı herhangi bir diyetin sonunu getirmek gibi hedeflerle bir sonraki yıla hazırlanıyor.

Ancak çoğu hedefler yılın en başında unutulup askıya alınabiliyor. ‘Alışkanlık İstifleme Methodu’ ile yeni hedeflerinizi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz tavsiyeler de S.J. Scott'ın 2014 tarihli Alışkanlık İstifleme: En Fazla 5 Dakikanızı Alacak 97 Küçük Yaşam Değişikliği, adlı kitabında detaylıca yer almış.
 

Sabah güne başlarken süregelen alışkanlıklarınızın arasına bir yenisini ekleyerek bu durumu alışkanlık haline getirebilmek bu methodun içerisinde yer alıyor. Örneğin sabah kahvaltı sonrası, işe gitmek için evden çıkmak yerine, kahvaltı sonrasına egzersiz ekleyerek bu durumu alışkanlık haline getirmek bunlardan biri. Uzmanlar araya ekleyeceğiniz alışkanlık her ne ise, kısa süreli olması konusunu da dile getiriyor. Sıkılmadan yapılabilecek her eylemin alışkanlığa dönüşmesini istiyorsanız bu yöntemin denenmesinde yarar var.

Ya da sabah yatağınızı topladıktan sonra yastığınızın üzerine bir kitap bırakıp, her akşam 20 dakika kitap okuyarak uyumanın daha kolay olacağının öngörülmesi de aynı düşünceyi barındırıyor.

George Washington Üniversitesi Psikiyatri ve Davranışsal Sağlık Bölümü'nden Dr. Amir A. Afkhami, bu durumu şöyle açıklıyor: Bu, mevcut alışkanlığı bir işaret olarak kullanarak yeni davranışı köklü bir alışkanlığın üzerine 'istifleme' fikrine dayanıyor. 

Hayatımıza, köklü değişiklikleri dahil etmek her zaman zordur. Bu nedenle Alışkanlık İstifleme Methodu kısa süreli ve sürekli tekrarlanması ile hayatımıza yön verecek büyük kazanımlar elde etmemizi sağlayabilir.

Yeni yılda yeni alışkanlıklarınızın kalıcı olabilmesi sadece birkaç haftanızı alacak. Elbette bu konuda göstermiş olduğunuz sabır da önem kazanıyor.

Zor zamanların ülkesi Türkiye gündeminden uzak bir yazı hazırlamak istedim bu hafta. Yeni yıl için en büyük dileğim çocukların, kadınların ve hayvanların ölmediği bir dünya da huzur içinde yaşamak. Çocuklarınızın ne dediğine zaman ayırarak bir alışkanlık methodu sizler de uygulayabilirsiniz. Gelecekte, ahlaklı ve huzur dolu bireylere daha çok ihtiyacımız olacak.

Tüm sevdikleriniz ile birlikte olacağınız huzur dolu ve sevginin hiç eksik olmadığı bir yıl olsun.

Yeni yılınız kutlu olsun.

Sağlıkla Kalın.