İtibar suikasti çok tehlikelidir.
Yaşarken ispat şansınız vardır. Ancak öldükten sonra sizi en iyi tanıyanlar gerçeği anlatacaktır.
Tamer Şahin, bu gerçeği tüm çıplaklığı ile anlatanlardan biri. Barış Manço’nun 20 yıllık menajeri, 'Hâlâ Yazıp Çizecek Birkaç Satırım Kaldı' adlı kitabında Barış Abi’yi ölüme götüren en önemli nedeni çevresindekilerin kendisine yaşattığı maddi sıkıntılardan dolayı yüksek tansiyona bağlı olarak vefat etmesidir diye açıklamaktadır.
Barış Abi bu kitapta para bakımından “eli sıkı” olarak tabir edilse de menajeri Tamer Şahin’e çalışanları ile ilgili “Alnının teri soğumadan emekçinin hakkı verilecek Tamer “diyecek kadar adaletli bir insan.
Ölümü üzerinden itibar suikasti yapmak isteyenlere karşılık olarak Barış Manço ile büyüyen bizlere onu anlatma görevi haktır.
Barış Manço’nun, ülke tarihine nasıl katkıda bulunduğunu hiç düşünüz mü?
Barış abiyi tanıdığımız o ilk çocukluk zamanlarında onun adı gibi Barış sevdalısı ve çocuk sevgisi ile dolu biri olduğunu biliyorduk sadece.
Barış abi kimi zaman bir Seyyah, dünyayı gezer, anlatır. Kimi zaman ise zaman tünelinden gelen bir yolcu gibiydi. O bizim için gerçek bir bilgeydi.
7’den 77’ ye benimsemiştik biz onu. Çocukluğumuzu yaşarken, geleceği sorgulatan tavrını ve tüm düşündüklerini anlamamız bir hayli zaman alacaktı.
Barış MANÇO ve ağabeyi Savaş MANÇO, Karamanoğulları’nın en son erkek torunlarıydı. Köklü bir ailenin soyundan geliyorlardı. Müziğe gönül verdiği zamanlarda annesi Rikkat hanımda Türk Sanat musikisi yorumcusu ve araştırmacısıydı.
Annesinden de aldığı bu etki ile yola çıkan Barış Manço, ismini önce Avrupa’da duyursa da Anadolu’ya olan bağlılığı nedeni ile Türkiye’de isim yapmış ve Kol Düğmeleri isimli çalışması ile zirveye ulaşmıştır.
İki küçük kol düğmesinden çıkan bir aşk hikayesi…
60 yıl sonra hala dinlenen Kol Düğmeleri, Barış Abinin müziği ile hala aramızda olduğunu gösteriyor. Hatta nesiller sonra ders kitaplarındaki ismini görür gibiyim.
Onun şarkılarındaki notaları anlayabilmek için sözlerle ifade ettiklerine iyice bakmak gerekiyor. Dönence şarkısının derinliği gibi olmalı hayat.
Yaşadığı kısa hayatı boyunca şarkılarıyla bize eşlik etmiş bir kültür elçisi olarak hatırlıyoruz onu. Dünya üzerindeki her ülke üzerinde bir öyle güzel bir algı bırakmış olmalı ki başka dünyanın çocukları onu hala sevgi ile anıyorlar.
Barış abinin aramızdan erken ayrılması yaşadığımız hüznü arttırsa da hala iyilik ile yad ediliyor olması bu ülkeden bir Barış geçti sözünü anlatır gibi.
Bize miras bıraktığı ahlaki sorumluluk oldukça büyüktür. Onun döneminde yetişen çocuklar ayakları yere basan, hedefleri olan şimdiki zamanın yetişkinleridir.
Tarihimize, dilimize ve manevi değerlerimize sahip çıkılmasını öğütleyen Barış Manço’nun “Ağaç yaşken eğilir” diyerek çocuklara ayrıcalık tanıması da bu yüzden diye düşünüyorum.
Barış Abinin, çocuklar, devletler, milli duygular, ahlaki değerler gibi pek çok değerin yanında durup yaşatmaya çalışması da bu hayatta dik duran onurlu bir felsefesi olduğunu gösteriyor. Barışlar kolay yetişmiyor. Ruhun huzurla dolsun Barış Abi.
Sağlıkla Kalın.