Günümüzde teknolojini hayatımızı kökten değiştirdiğini düşünüyor musunuz? 


Bu köklü değişim öyle bir hal aldı ki, odak süremiz bile artık eskisi gibi değil. 90’lı yıllara baktığımızda, insanların gerçekten sanat yaptığı yıllardan bu güne nasıl geldik?


Eskiden bir filmin süresi 3 saat, şarkıların süresi ise 4-5 dakikayı geçerken, günümüzde bu süreler de neden azalmalar yaşanıyor?


Çabuk tüketmek ve kafamızda binlerce düşünce olması nedeniyle odak süremizde ciddi bir düşüş yaşandı. Fakat burada asıl mesele, kafamızdaki düşünceler değil, teknolojinin bizim hayatımızda olan köklü değişimi. Önceden hiç sıkılmadan 3 saatlik bir film izleyebilir ve 5 dakikalık bir şarkıyı dinleyebilirdim. Artık bu dediklerimi yapamıyorum. 


Dönem, kısa içeriklere yönelme devri. Peki kısa içerikler bizi nasıl etkiliyor? Cevabı çok basit: Odak süremizi düşürüyor. Çok fazla odak süresinden bahsetmiş olabilirim, ama insan hayatında olaylara odaklanmak önemlidir.


O çok özendiğimiz 90’lı yıllardan, günümüzde hiçbir şeye kafa yormayan ve bir şey hakkında uzunca bir süre düşünemeyen insanlara nasıl dönüştük.
 2000’ler genci olarak, bu sorun bende de mevcut. Önceden hiç sıkılmadan izlediğim film ve dizileri artık ilk 20 dakikasından sonra kapatıyorum. 90’lı yıllardaki uzun metrajlı filmlerin günümüzde taş çatlasa 1 buçuk en fazla 2 saat olmasının sebebi, odak süremizin kısalması mı yoksa kısaltılmaya çalışılması mı? 


Hiç düşündünüz mü neden sosyal medya platformlarındaki video süreli 15-30 saniye arasında?

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin çoğunun 15-30 saniye olması bir tesadüf mü?

Sosyal medya, her şeyimizi 15 saniye de anlatmamızı istiyor. En fazla 30 saniyelik videolar izleyen insanlara dönüştük. Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin 1 dakikadan fazla olanlarının o kadar fazla izlenmediğini biliyor musunuz?


Peki şimdi tekrar soruyorum? Nedir bu 15 saniye takıntısı?

Odak süremizi biz mi düşürdük yoksa kısa içerikleri mahkum edilerek odak süremiz düşürüldü?