Merhabalar,

Günlük rutin hayatınız içerisinde işe, okula veya bir yerden bir yere giderken otobüs kullanıyor musunuz?

Otobüs duraklarında ki sigara izmaritleri, boş su şişeleri, boş maden suyu şişleri gibi bir çok çöple hiç karşılaştınız mı?

Bendeki de soru tabii ki de karşılaşmışsınızdır, çünkü otobüs durakları adeta bir kül tablası gibi kullanılıyor.

Siz de bu durumdan şikayetçi misiniz?

Ben şikayetçiyim. Yanlış anlaşılmasın, sigara içenleri eleştirmiyorum; isteyen içer, isteyen içmez. Benim burada eleştirdiğim konu, sigaranızı bittikten sonra neden otobüs durağına atıp gidiyorsunuz? Otobüs durakları küllük değil.

Her sabah işe gitmek için ben de otobüs tercih edenlerdenim. Hep aynı duraktan binerim ve aynı durumu bir döngü gibi yaşıyorum. Her sabah otobüs beklerken belediye işçilerinin durakları temizlediğine şahit oluyorum. Akşam eve döndüğüm de ise durağın aynı şekilde izmarit dolu olduğunu görüyorum. Oysa durağın hemen yanında bir çöp kutusu bulunuyor. Tabi bazılarına izmaritleri çöp kutusuna atmak zor geldiği için yerde söndürmeyi tercih ediyorlar. Her gün sabah temizlenen durakların, akşam aynı şekilde olması aslında çevreye çokta duyarlı olmadığımızın en basit örneklerinden biri.

İçinde yaşadığımız dünyayı temiz tutmak bu kadar da zor olmasa gerek, Ben kendi şahsım adına, her sabah otobüse binmek için tercih ettiğim durağın sigara izmariti dolu olmasından rahatsız oluyorum.

Sanırım burada en önemli konu da rahatsız olmak aslında. Sigara içen insanlara duyarsız ya da hiçbir şey umurunda değil demiyorum. Benim lafım sigara içtikten sonra izmaritlerini otobüs duraklarında yere atmaktan rahatsız olmayan insanlara. Demem o ki, eğer bazı konularda rahatsız olursak yapmamaya da özen gösteririz ve yaşadığımız dünyayı daha temiz tutarız. Üzerinde yaşadığımız topraklar ne kadar temiz olursa, ruhumuzda o kadar dingin ve temiz olur Hadi gelin, kendimize bir iyilik yapalım. Sigara izmariti dahil hiçbir çöpümüzü sokağa atmayalım.