Ben de herkes gibi her canın değerli olduğunu düşünen ve savunan bir insanım fakat yeni çıkan sokak hayvanları yasası ile ilgili aklıma takılan birkaç bir şey var. Bir de konuyu bu şekilde ele almak istedim. Kafamı en çok kurcalayan şey ‘sokak hayvanlarının doğal yaşam tarzı bozulmasaydı böyle bir yasaya gerek duyulur muydu?’
...
Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de 6,5 milyon civarı başıboş sokak hayvanı bulunuyor. Manisa’da ise bu sayı 50 binden fazla. Manisa’da uzun zamandır çeşitli zorluklara yol açan sokak hayvanları sık sık tartışmalar ile gündeme gelmekte. Hayvan hakları savunucuları ile Yerel yönetimler arasında dengeyi bulmak her zaman kolay olmamıştır. Son zamanlarda TBMM’den onay alan Sokak Hayvanları Yasası bu karmaşık sorunu çözmeyi hedefliyor, ancak aynı zamanda endişeleri de beraberinde getiriyor.
Sokak Hayvanları Yasası’nda geçen tartışmalı ‘ötenazi’ kelimesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisa’daki hayvanseverleri de kızdırdı.
Peki, bu yasanın yürürlüğe girmesi kimin suçu?
Sokak Hayvanlarını doğal yaşamında özgür bırakmak gerekmez miydi?
Mama ile beslenen sokak hayvanlarına kendi doğal yaşantısı unutturulmadı mı?
Sokak hayvanı olmak neydi?
Sokak hayvanı demek özgürce hayatta kalmak için kendi besinini kendi bulan canlı demekti. Peki hayvanları çok sevdiğimizi söyleyerek yaptığımız besleme hareketi aslında bu yasanın çıkmasında rol oynadı mı?
Kedi ve köpekler kendi besinlerini bulmaları gerekirken, her sokak başına yaş mama ve farklı çeşitte mamalar koyarak hazıra alıştırmak ne kadar doğruydu?
Şimdi sizlere daha dün yaşamış olduğum küçük bir olayı anlatmak isterim. Dün işe giderken ofiste yemek için börek aldım. Bizim sokakta bulunan köpekler peşime takılınca ‘köpeklerde kokusunu aldı herhalde’ diye düşünerek böreklerden bir parça verdim. Normal bir sokak hayvanının o böreği tek lokmada yemesi gerekirken, koklayıp bıraktılar. Bu sokak hayvanlarının yapacağı türden bir şey değil. Bu normal değil. Normal olan o böreği en az bir köpeğin yemesi gerekirken bu köpekler sokak başlarına bırakılan mamaları arıyorlar. Peki şimdi soruyorum, biz insanoğlu yaptığımız hareketler sonucunda sokak hayvanlarının doğal dengesi bozmuş olmuyor muyuz? Sokak hayvanlarını hırçınlaştıran şey aslında doğal dengelerinin bozulması olabilir mi?
Peki sizin doğal yaşam alanlarınızı bozup hazıra konmaya alıştırsalar sizin de dengeniz bozulmaz mı?
Doğanın dengesini bozan insanoğlu, kendi dengesi bozulursa nasıl davranacağını hiç düşündü mü?
Sokak hayvanlarının doğal yaşamını bozarak onları bir nevi hırçınlaştıran insanoğlu şimdi çıkan yasaya tepki vermeyi bırakarak, ne zaman bu yasanın çıkmasının temellerinin atılmasına kendi sebep olduğunun farkına varacak.
Bu yasa uygulanmaya başlanırsa Manisa dahil Türkiye’nin diğer illerinde sokak hayvanları toplatılıp ötenazi yapıldığında popülasyon çeşitlerinde neler değişecek. Türkiye, Avrupa ülkeleri gibi fare bombardımanına mı tutulacak? Devamı diğer yazımda…
Sokak Hayvanları Yasası: Bir Çözüm mü Yoksa Yeni Bir Sorun mu?
S. Melis Bayram
Yorumlar