(Mama ve popülasyonlar)

Bir önceki yazımda hayvanların doğal yaşantısını bozmaktan bahsetmiştim. Bu yazımda ise sokak hayvanlarının yasaya göre toplandıktan sonra, sokaktaki hayvan popülasyonunun nasıl etkileneceğinden bahsetmek istiyorum.

Son yazımda sokak hayvanlarının toplatılması ve vahşi olanlara ‘ötenazi’ uygulandıktan sonra sokaktaki popülasyonun nasıl değişeceğini ve Türkiye’nin Avrupa ülkeleri gibi fare bombardımanına mı tutulacağını sormuştum.

Konuyu ne tarafından ele alırsam alayım hayvanseverler bana kızacak ama mevzunun temeli yine de mamaya dayanıyor. Bu benim fikrim; sizin düşünceniz nedir bilemiyorum. Konuyu şöyle bir açmak gerekirse ilk yazımda sokak hayvanlarını mamayla beslemenin yanlış bir davranış olduğundan ve onların dengelerini bozduğundan bahsetmiştim. Mamalar, sadece köpek ve kedilerin doğal yaşamını bozmakla kalmıyor, aynı zamanda bizim görmezden geldiğimiz, görmek istemediğimiz, hatta görünce tiksindiğimiz canlıların da yaşantısını etkiliyor. Hayvanların bu şekilde beslenmeye devam edilmesi sonucu ekolojik denge bozularak, diğer canlı türlerinde orantısız bir artış yaşanıyor. Ekolojik dengede kediler mama ile değil, kendisinden küçük olan kemirgenler, çeşitli böcekler, örümcekler, küçük sürüngenler ve küçük kuşlar ile beslenirler. Aynı şey köpekler için de geçerlidir. Köpekler ve kediler doğal dünya da önemli bir rol oynarlar aslında. Köpekler birer avcıdır ve doğal popülasyonun korunmasını sağarlar. Ekosistem dengesinin bozulması köpekler sayesinde engellenir.

Sokak Hayvanları Yasası, bir bakımdan ne kadar mantıklı görünse de, yasanın uygulanmaya başladıktan sonra ise ne olacağı meçhul. Hayvanların kısırlaştırılması konusunda hemfikiriz fakat tamamının toplatılması doğanın ekolojik dengesini bozacaktır. Bu da köpeğin besin zinciri içinde yer alan ve bizim görmek istemediğimiz, hatta birçoğumuzun küçücük olmalarına rağmen korktuğumuz ve tiksinerek baktığımız hayvanların artmasına sebep olacaktır. 

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda gözden kaçırdığımız ve çok konuşulmayan bir konu var. Sokaklar fare kaynıyor.  Fransa’da uzun zamandır uygulanan Sokak Hayvanları Yasası’ndan dolayı hayvanlar toplanarak barınağa kapatılıyor, bu durumda sokaktaki haşere ve fare türü canlıların artmasına sebep oluyor. Bu durum sadece Fransa genelinde değil, bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika için de geçerli.

Durum böyle olunca insan düşünmeden edemiyor. Önümüzde Avrupa ülkeleri ve Amerika gibi örnekler varken, sokak hayvanlarının hepsinin toplatılması ne kadar doğru bir davranış?

Hayvanseverlerin bu mama ısrarı olmasaydı, sokak hayvanları ilk yazımda da bahsettiğim gibi bu kadar vahşileşebilecek miydi?

İnsanoğlu olarak kendi doğrumuzun başka canlılar için yanlış olduğunu ve doğanın dengesinin bozulduğunu ne zaman kavrayacağız?

 Demem o ki, Türkiye’yi gelecekte nasıl sokakların beklediği bir muamma. Bunu bize gelecek zaman gösterecek. Bana kızacaksınız ama lütfen, hayvanlar bizim doğal yaşantımıza nasıl ki karışmıyorsa, biz de onların yaşantısına karışmayı bıraksak mı? Bazı şeyleri abartmadan dozunda yapmak gerekir lütfen bunu unutmayın.