Geleceği doğru yönetebilmek, çocuklarımızı iyi yetiştirebilmekle mümkündür.
Çocukların sağlıklı büyümesi, sadece maddi imkanlarımıza bağlı olmayıp, onlara gösterdiğimiz şefkat ve ilginin düzeyi ile de alakalıdır.
Kimi çocuklar sevgi yumağı içinde büyürken kimileri de şiddet ve istismara maruz kalıyorlar.
Eğitimli ya da eğitimsiz insan diye ayıramıyorum maalesef. Toplumun her kesiminde öyle bir kırılma yaşandı ki … 
Gördüklerime, okuduklarıma inanamaz oldum. 
Bu olayların gerçekleşmesi ve her gün farklı boyutta karşımıza çıkması yaşananların münferit olaylar olmadığını da gösteriyor.
Toplum bilimci ya da doktor değilim ama çocuklara bu şekilde yaklaşan insan müsveddelerinin normal olmadıklarını söyleyebilirim.
Bazen bu yaşananların kabus olduğunu ve bir gün uyanacağımızı düşünüyorum. Sadece suçlunun ceza alması yeterli bulmuyorum. Onu suça teşvik eden nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Siz buna toplumsal arınma mı dersiniz yoksa tedavimi dersiniz bilemem. Bu şiddete, maruz kalan çocukların ileride suç işlemeyeceğine dair bir garanti var mı?
Sivil toplum kuruluşları da bu çocukların hem o an yaşanan durumu ile ilgili hem de gelecekte suç teşkil edecek şeyler yapmamaları için hukuki ve psikolojik destek veriyorlar.
Benim de bağışçısı olduğum UCİM (Çocuk istismarı ile mücadele derneği) bu işi gayet örgütlü ve güzel çalışarak yapıyor.
Türkiye’de hizmet veren bu derneği tanımanızı isterim. Türkiye’de 55 ilde, yaklaşık 75.000’i aşkın gönüllüsü ile faaliyet gösteren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, çocuk istismarı konusuna dikkat çekmek üzere; çocuk hakları, mahremiyet, dijital zorbalık, konularında bugüne kadar binlerce okulda, pek çok üniversitede eğitim verdi, farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi ve halen çalışmalarına devam ediyor. UCİM, aynı zamanda istismar davalarında ve ihbar hattına gelen dosyalarda gönüllü avukatlarıyla ailelere destek oluyor ve rehabilitasyon süreçlerinde rehberlik yapıyor. Ülkenin her yerinde çocuk istismarı ile mücadele eden UCİM, “Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar” projesi ile daha da güçlenerek sürdürülebilir fayda sağlamayı amaçlıyor.
İstismar gören çocukların hukuki, psikolojik yardım alabilmeleri için sizlerde 
 “UCİM” yazıp 8246’ya SMS atarak bağışta bulunabilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi www.ucim.org adresi üzerinden öğrenebilirsiniz.
Hep söylediğim bir söz var. Her şey yolunda gitseydi, sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç kalmazdı. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Yolunda gitmeyen şeyler için yasaları güçlendirmek gerekiyor.
Basın yayın organlarının ve dijital dünyanın büyümesi bu olayları daha hızlı duymamızı sağlıyor. Onların bu katkısı da yadsınamaz. 
Bu yazıyı 20 Kasım Çocuk Hakları Günü vesilesiyle yazdım.
Atatürk’ün “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.” veciz sözü, adeta Çocuk Hakları sözleşmesinin özünü oluşturmaktadır. Çocukları etkileyebilecek her kararda, çocuğun üstün yararının korunması yönünde kararlar verilmeli ve her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır. Dünyada devam eden savaşlardan, göç sorunlarından etkilenen ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle çalışmaya itilen çocuklar da bu haklar kapsamında korunmalıdır. 
Sağlıkla Kalın.