Geçtiğimiz pazar günü yine griple savaşırken elimde telefon sosyal medya, ilginç videolar, haberler, fotoğraflar derken dört önemli saatimi harcadım.
Gelir gider meselesidir zaman. Manevi olarak ne kazandım ben buna bakarım. Sonucunun koca bir hiç olduğunu bilmek üzücü. Bozulan gözlerime mi yanayım yoksa başım eğik halde telefona bakarken boynumun ağrısına mı? Elimdeki telefondan ulaşmak için birçok neden olmasına rağmen hala elimde telefonun olması bağımlı olduğumun kanıtıydı. Beni yalnız bırakmayın. Sizler de bu durumdasınız eminim.
Neden bu konuda yazmayalım dedim kendime. Kısmet bugüne oldu.
Yazı yazmanın en güzel yanı yazdığınız yazıyı bir önemli durum, hikaye ya da sayısal veriler ile destekleyebilir olmak.
İnandırıcılığı artırıp okuyan kitlenin yararına bir iş ortaya koyabiliyorsunuz.
Dijital hayattan uzaklaşabilmek elbette çok zor ancak imkansız değil. Dünyanın başka bir yerinde Hindistan’da bunu yapabilmişler. Nasıl mı? 
Hadi anlatalım.
Pandemi döneminde insanların eve kapanması ile birlikte artan cep telefonu kullanımı Hindistan’da çok ciddi ruhsal ve maddi sorunlar yaşatmaya başlamış.
Buna karşılık Güney Hindistan’ın, Vadgaon Köyü konuyu ele alıp kendi önlemlerini kendileri almışlar.
Bu köyde her akşam saat 19:00 ‘da çalan sirenler sonrası köy sakinleri evlerinde 90 dakika boyunca cep telefonu ve televizyonlarını kapatıp çocuklara ders çalışmaları tavsiye ediliyor.
Dijital detoks, yapılıp yapılmadığını yine köy sakinlerinden oluşan bir grup kapı kapı dolaşıp denetliyorlar. Bu programın kurucusu Vijay Mohite, yasağa uyulup uyulmadığını bizzat yakından inceliyor.
Mohite, dijital detoks yasağını “insanlar başta telefonlarını bırakmak istemedi. Televizyonlarını kapatmaya hazır değildiler. Onları, çocuklarının okuldaki başarısının buna bağlı olduğu konusunda ikna ettik. Her aile bunu ister” şeklinde açıklıyor.

Çocuklarda dikkat eksikliği, hareketsiz yaşam tarzı ve sosyal izolasyon gibi bedelleri olan dijital dünyanın hakkından gelmek elbette kolay olmamış. Zamanla köy halkına bu alışkanlık kazandırılmış.
Vadgaon Köyündeki bu çalışmanın, çocuklar ve ebeveynler üzerindeki olumlu sonuçlarını gören 12 köy aynı uygulama için çalışmalarına başlamışlar. 
Oyunlar, sosyal ağlar ya da online siparişler … Ekran başında geçirilen dakikalar katlanarak artıyor.
BTK ve Datareportal’ın ocak ayında yayınladığı Digital 2023 verilerinde biz Türkler tam bir cep telefonu ve sosyal medya çılgınıyız.

 - Türkiye’de geçen yıl sonu itibarıyla tekil mobil abone sayısı 90 milyon adedi aştı.
 - İnternet trafiğinin yüzde 84,92’sini mobil telefonlar oluşturuyor.
 - Mobil internet kullanımı ortalama kişi başı aylık 16 GB’ı aştı.
 - Türk halkı ayda 549 dakika telefonla konuşuyor. Avrupa birincisiyiz.
 - Türkiye’de günlük olarak telefon kullanım süresi ise 5,5 saat.
 - Günde 5 dakikada bir telefonumuza dokunuyoruz.
 - Günde yaklaşık 150 defa telefona bakıyoruz.
 -  Instagram kullanımında dünya birincisiyiz.

Bizi üretmekten alıkoyan bu detoksu başlatmak istiyorum. Gelin günde 90 dakika tüm teknolojiden uzak duralım. Ben teknolojiden uzak ne yaparım diye düşünmeyin. Belki bir kitap okur, belki yeni bir yemek öğrenir birazda egzersiz yaparsınız. 90 dakika da insanın hayatı değişir mi diye soruyorsanız sizlere cevabım evet değişir olacaktır.
Kendimize yeni kapılar aralayabiliriz.

Sağlıkla Kalın.