İyi bir analiz ile satın alacağımız her ürünün fiyat karşılaştırmasını yaparak alışveriş yapıyoruz.

Zamandan tasarruf, seçeneklerin fazla olması, fiyat / performans gibi seçenekler nedeni ile de e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak da oldukça büyük konfor sağlıyor.

E ticaret internet siteleri elbette Türkiye'de hizmet verenler ile sınırlı değil. Yurt dışında bu hizmeti veren ve ayni zamanda daha uygun fiyatlarla hizmet alabildiğimiz alışveriş siteleri de var.

Ne yazık ki bir karşılaştırma yapıldığında aynı ürünü Türkiye'de neredeyse % 80 daha pahalıya satın alıyoruz.

Bu nedenle yurtdışı e-ticareti kullanmak daha mantıklı bir karar duruyor.

Yine böyle bir internet sitesinden verdiğimiz siparişler 29 Temmuzdan bu yana gümrük kapısında bekletiliyor.

Bekletilen bu alışverişler için bir açıklama da yapılmadı.

6 Ağustos tarihinde, Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, kargo ile yurt dışından gümrüksüz alışveriş sınırı 30 Euroya düşürüldü, gümrük vergisi de artırıldı. Avrupa Birliği’nden gelen siparişlerde vergi yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelen siparişlerde ise yüzde 60’a çıkarıldı.

Bu karar ile birlikte konunun yasalaşması için 26 Ağustos tarihini bekliyoruz. Yasa öncesi siparişini vermiş olan mağdurlar ise yasa öncesi verdikleri bu siparişlerin akıbetini endişe ile merak ediyorlar.

Alınan kararın ticaret kanunu ile ilgili nasıl bir önem taşıdığını biliyoruz. Ancak önemli olduğunu varsaydığımız farklı bir takım durumlar tespit ettim.

Ülkemizde bulunan bir e-ticaret sitesinde 500 liraya satılan aynı olan ürün nasıl oluyor da yurtdışı internet sitesinde 50 TL 'ye satılıyor. Ürün yurt dışından getirilmiş ve Türkiye'de büyük bir kar oranı ile satılıyor.  Nereden bakarsanız bakın ülke ticaretine zararı olan bir durumdur. Asıl kontrol edilmesi gereken bu detaylardır. Barkod uygulaması ile satılan ürünler gerçekten de vergisi ödenerek mi satılıyor? Ya da ürünler tüketiciye sunulurken satıcı istediği barkodu girebiliyor mu? Denetim mekanizması buralara daha fazla çalışmalıdır.  Zira aynı ürünün %90 kar ile satılması ahlaken de hiç uygun değildir.

Yurt dışından satın alınan ürüne ödenen vergi ile yurt içinden satın alınan ürünün fiyatı başa baş geldi. Şu andaki durum budur. Yani iki ürün arasında cebimizi şenlendirecek bir fark bulunmamaktadır.

Yani tüketici için arada büyük bir fark bulunmamaktadır.

Konumuz gümrükte bekleyen ürünlerdi. Parasını peşin olarak ödediğimiz ürünlerin teslimatı tam olarak 25 gündür yapılmamış olup endişeli bekleyiş sürmektedir.
 

Sağlıkla Kalın.