“Yüzyıllık Yalnızlık”, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in en ünlü eserlerinden biridir. Kitap, 1967’de yayımlanmıştır. Latin Amerikan edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir.Hatta Latin Amerika’da yayıncılık tarihinin uluslararası en çok satan kitabıdır.

“Yüzyıllık Yalnızlık”, hayali bir kasaba olan Macondo’da yaşayan Buendia ailesinin yüzyıl boyunca yaşadığı olağanüstü hikayeyi anlatır. Aile üyelerinin yaşamları, aşkları, trajedileri ve tuhaf maceraları etrafında dönerek, büyülü gerçekçilik ve imalarla dolu bir dünya sunar.

Kitabı okurken içerik kısmında tereddütte kalabilirsiniz. Zira fantastik mi siyasi mi yoksa dram mı diye düşünebilirsiniz. Sizi, çoğu kez tereddütte bırakacak ve hatta sürükleyecek olay ve kişilere tanık olacaksınız.


Yüzyıllık Yalnızlık kitabı ile ilgili kısa  bir özet olarak ; José Arcadio Buendia ve eşi Ursula, hayali Macondo kasabasını kurarlar. Bu kasabada yaşayan Buendia ailesi, bir dizi olağanüstü olay yaşar. José Arcadio ve Ursula’nın çocukları, aile tarihinde önemli bir rol oynar. Evlatlık aldıkları çocuk, sihirbaz Melquiades’in önderliğinde, aileye ve kasabaya bir dizi büyülü gizem getirir. Bir sonraki kuşakta, çocuklarından biri olan Aureliano, Macondo’nun siyasi ve toplumsal değişimlerine tanık olur. Aynı zamanda ailenin soyadını devam ettirmekle kalmaz, aynı zamanda aile tarihini yazarak geçmişi gelecekle bağlar.

Ailenin yaşadığı kasaba mistik olayların da yaşandığı bir yerleşim yeri. Gökten yağan çiçeklere tanık olabilir , yıllarca süren yağmurları görebilir, göğe yükselen genç kızları okuyabilirsiniz.Bizim olağan dışı olarak kasttettiğimiz bu durumlar kasaba halkı ve aile tarafından normal olarak karşılanıyor.

Romanı önyargısız okursanız kuşaktan kuşağa geçen bu olaylar kitabın ilerleyen sayfalarında sizinde normal olanı budur hissiyatına kapılmanıza neden olacak.

Bu yaşanlar düşünüldüğünde temposu yüksek ve sıkılmadan okutabileceğinizi de eklemek isterim.

Kitabın içerisinde yaşanan olaylar gerçek bir tarih ya da zamanda geçmemektedir. Marquez’in bu romanı, gerçeküstü bir atmosferde geçen ve hayali bir kasaba olan Macondo’da yaşanan olayları anlatır.

Kitapta zaman kavramı oldukça esnektir ve birçok nesil boyunca uzanan aile hikayelerini içerir. Kasabanın kuruluşundan başlayarak geleceğe doğru uzanan zaman çizelgesi, birkaç yüzyılı içermektedir.

 “Yüzyıllık Yalnızlık” isimli romanda , kasaba sakinlerinin  ve ailenin yaşadığı yalnızlığı, izolasyonu ve kadersel tekrarları okuyacaksınız. Belli bir zaman dilimini anlatmadığını da söylemek mümkün.

Romanı okurken beni eğlendiren mizah anlayışı , merak uyandırması, farklı olay ve karakterle dolu olması en çok etkileyen kısımlarıydı.

İyi ki okumuşum diyeceğiniz bu kitapta, içimize işleyen ve hatta acıtan hüznü, çaresizlik gibi olguların yer aldığını yaşayacaksınız.

Roman içerisindeki zengin betimlemelerinde akıcılığı arttırdığını söylemeliyim.

Birden fazla duyguyu nesiller boyu yaşatan Yüzyıllık Yalnızlık okunmaya değer bir roman.

Yüzyıllık yalnızlığa mahkum edilen soyların, yeryüzünde ikinci bir deney fırsatları olamazdı...

Sağlıkla Kalın