Orman yangınlarının yaz dönemlerinde artması hem bizleri hem de maddi  kayıplar yaşayanları üzmüştür.

Ormanların yok olması ve içinde yaşayan canlıların kaçacak yer bulamayarak ne yazık ki ölmeleri bu işin hassasiyetini gözler önüne serdi.

Orman yangınlarını analiz eden raporlara internet sayesinde ulaştım. Henüz 2024 raporu yayınlanmadığı için 2023 yılına ait örnek bir rapor üzerinden sizlere bilgi vermek istiyorum.

Muğla Orman Genel Müdürlüğünün 2023 yılı raporunu inceleme fırsatı buldum. Son derece detaylı anlatımı olan bu raporda yapılan analizler oldukça çarpıcıydı.

Bu nedenle sizlerle paylaşmak istedim.

2023 yılı raporunda , 323 adet orman yangınında 405,21 Hektar orman alanı yanmıştır. Üstelik bu yangınlar benzer ilçelerde tekrarlamıştır.

Raporda ,“Milas, Nazilli, Köyceğiz ve Dalaman İşletmeleri en fazla orman yangınının çıktığı işletme, en fazla alan kaybettiğimiz işletmemiz de Milas, Aydın, Seydikemer ve Nazilli İşletmeleri olmuştur. Bölge Müdürlüğümüzde, yangın başına düşen yanan orman alanı 1,25 Hektar/adettir” ifadelerine yer verilmiştir.

Muğla Orman İşletme müdürlünün raporunda, 14.07.2023 günü saat 14:42’ de Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Güvercinlik İşletme Şefliği, Kemikler mahallesi’ nde Kasıt-Kundaklama sonucu çıkan orman yangınında meteorolojik verilerin etkisi ile yangın büyümüş, meydana gelen orman yangın sonucu 132,32 Hektar orman alanını tahrip etmiştir.

Yani ciğerlerimiz kundaklanmıştır.

2023 Yılında çıkan orman yangınları haftanın günlerine olan dağılımı incelendiğinde; Pazar ve Pazartesi %19, Çarşamba %16, Perşembe ve Cumartesi %14, Salı ve Cuma %9, olarak gerçekleşmiştir.

Yangınların çıkış nedeni ile yapılan istatistik ise daha çarpıcı. Son 10 yıllık verilere göre yangınların %12' lik bölümü İhmal ve Dikkatsizlik, %6' lık bölümü Kasıt, %36' lık bölümü Yıldırım, %45’ lik bölümü Meçhul’ den çıkmıştır şeklinde rapora eklenmiş durumda.

15 ve 16 Ağustos tarihinde  Manisa , Aydın, İzmir ve diğer illerde çıkan orman yangınlarının birer tesadüften ibaret olduğunu söyleyemeyiz. Bunca alan tahribatının kasıtlı olarak yakıldığı ve dahası kundaklandığı ihtimali üzerinde durabiliriz. Bunca ilde yangın çıkmasını normal bulmak mümkün değil.

Teknolojinin bu kadar ileri seviyede olduğu bir dönemde yangınların çıkmasına neden olan kişi ya da kişilerin izlenmesi aslında olabilirliği olan bir durumdur.

Orman alanlarının korunması kapsamında mangal yakmak yasaktır uyarısının yeterli olmadığı açıktır. Eskiden köyleri koruyan korucular şimdi şu anda ormanlarımızı koruyabilir. Konusunda uzman kişiler Dronlar aracılığı ile gözetleme yapabilir. Orman yangını önlemi için teknoloji kullanmak oldukça önemli bir sorunun çözümü olacaktır.
 

Orman yakmanın cezası ağırdır ancak yakalanabilirse...

Fikir size cazip gelmese de  ormanlık alanların içerisine gözetleme kuleleri konulması,  itfaiye görevlilerinin şehir içinde olduğu gibi dağlık bölgelerde de konumlandırılması, güvenlik güçlerinin düzenli olarak bölgede bulunması şarttır.

Ormanlık alanlara giriş çıkış yasaklarının valiliklerce ilanı sonrası bu yasaklara uymayanlara ciddi yaptırımların gelmesi de gerekmektedir. Şehrin mülki amirleri bu yasağı koyduktan sonra hala ormanda piknik yapma girişiminde bulunan olmamalıdır.

Kötü niyetli her girişimin başarısız olması içindir söylediklerimiz.
 

Alınacak önlemin maliyeti yanan ormanlarımızın maliyetinden fazla değildir. Yanmadan önlem almak gerekir.

Orman yoksa insanın yaşamını devam ettirmesi mümkün değildir.
 

Sağlıkla Kalın.