Güncel ekonomi haberlerinde sıklıkla karşıma çıkan bir konuyu ele almak istedim. Bir X kuşağı olarak istihdam konusu oldukça önemliydi.

Kimdir peki X kuşağı dediğinizi duyar gibiyim.

1965 ve 1980 yılları arasında dünyaya gelen her birey X kuşağında yer almaktadır. Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır. X kuşağı sınıfında yer alan bireylerin ortak özellikleri kuşağın özellikleri kabul edilmektedir

Günümüzde, çok konuşulan kuşaklar arasındaki çatışma konusunu anlayabilmek için X, Y ve Z kuşağının hayata hangi gözle baktığını da bilmek gerekir diye düşünüyorum.

X kuşağının, sadık, çalışkan, otoriteye saygılı, aidiyet duygusu bireylerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Genellikle aile yapılarının zorlu süreçten geçtiği için kendi kendine yetebilen bir yapıları vardır.

Yaşamak için çalışan bu nesil sabırlı ve çalışmayı seviyor. Çalışmayı sevmesi bir yana işlerini eğlenceli hale getirebiliyorlar.

Topluma duyarlı ve üretken X kuşağı zorlu koşullardan geçerek elde ettikleri başarıların tadını çıkarmayı da biliyor.
 

Çok kuşaklı iş gücünün üretkenliği artırdığını, ekip ruhunu güçlendirdiğini gösteren araştırmaların sayısı arttıkça iş dünyası, öğrenmeye kapalı bir yaklaşım gösteren Z kuşağına yatırım yapmak yerine, rotasını 50 yaş ve üstü çalışanlara çeviriyor

Kariyer Odaklı Online Eğitim Platformu Teedo’nun Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Direktörü Cansu Karagül, “50 yaş üstü çalışanlar, zengin deneyim ve bilgeliğiyle kurumsal performansın anahtarı haline geldi” dedi.
 
Bu açıklamaları ilk okuduğumda X kuşağının, iş hayatında tercih edilme sebeplerinden en önemlisinin otorite ve kurallara olan saygı ve sadakati olduğunu düşünüyorum. Geleneksel kurallar içinde büyüyen bu nesil iş hayatında teknolojik olan gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Pratikte de teknolojiyi kullanıyorlar.

Kurumsal iş yerleri 50 yaş üstü çalışanların iş dünyasının dışında kalmasını önemli bir deneyim ve bilgi israfı olarak nitelendiriyor.
 

Amerikan menşeili danışmanlık firması olan Bain & Company’nin bir araştırmasına göre, 2030 yılına kadar küresel olarak tam 150 milyon iş, 55 yaş üstü çalışanlara kaymış olacak” . Dolayısı ile X kuşağı tercih edilenler arasında yerini alacak.

X kuşağının istihdam da parlamasına neden olan en önemli detaylardan biri de verilecek olan eğitim maliyetlerini düşürmesi. Önceden aldıkları eğitimin üzerine teknolojiyi koyarak ilerleyen bu kuşak övgüyü hak ediyor.

Sorgulayan ve analiz eden bir nesildir X kuşağı. Bu nedenle aldıkları her görevi başarı ile tamamlayabilir. Talepleri ise gerçekçidir. Altı dolu talepleri olan bu neslin kıymetinin anlaşılması aslında bir sonraki nesillerin çalışma anlayışı ile açığa çıkmıştır.

İş hayatında istihdam sebebi olan X kuşağının iş hayatına bakış açısını konuştuk. Z kuşağı iş hayatına nasıl bakıyor ve beklentileri nasıl bunu da haftaya konuşalım.

Sağlıkla Kalın.