Haber başlığı tam da böyleydi. Manisa'da sahibinden satılık 6 asırlık hamam. Bir daha okudum okudum…
İnsan inanmak istemiyor içinde yaşayınca. 


Manisa’nın Şehzadeler şehri olması bir yana atalarımızın bize Manisa ile ilgili anlattıkları doğru ise Şehzadeler ilçesinin büyük bir bölümünü Manisa Sarayı oluşturuyor. 600 sene önce yaşayan şehzadeler, valide sultanlar, padişahlar bu memlekette yol yürümüşler. O kadar güzel eserler kazandırmışlar ki ruhları şad olsun. Saygıyla bir kez daha analım. 


Bize bıraktıkları eserler, iyilikleri ile hala anılıyorlar. 600 yıl geçmesine rağmen onların ruhlarına rahmet okuyoruz. Bakış açıları daima geleceğe yatırım olmuş halk için çalışmış ve haklı olarak şanları da yürümüştür. 
Gurur duymamak mümkün değil. 
Şimdi gelelim haberimize.
Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan ve Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen yaklaşık 6 asırlık tarihi Alaca Hamamı, restorasyon masraflarının yüksek olması nedeniyle adeta yok olmaya yüz tuttu.
Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Göktaşlı Mahallesi Murat Caddesi üzerinde bulunan tarihi Alaca Hamamı'nın, 15. yüzyılın ortalarında II. Murad’ın Şarapdarı (Doğu ülkelerinde hükümdarların ve ileri gelenlerin şaraplarını saklayan ve gerektiğinde sunan kimse) Hamza Bey tarafından, padişahın Manisa ziyareti onuruna yaptırıldığı düşünülüyor. Resmi kayıtlarda olmasa da II. Murad’ın tahtı Fatih Sultan Mehmet’e bırakması sonrası hamamın II. Murad’a hizmet verdiği söyleniyor. Daha sonraları şahıslar tarafından satın alınan ve bugüne kadar özel mülk statüsünde bulunan hamam şimdi zor durumda.


Bize emanet edilen bir tarih nasıl zor durumda kalabilir. Nasıl arkamızı dönebiliriz emanete?
Fotoğraf paylaşamıyorum ama haberin içeriğinde var. Yıkılmaya yüz tutması yetmemiş bir de hamam mirasçılarından olan iş insanı Salih Etker’in, söylediğine göre hamamın elektrik tesisatları, kapı ve pencereleri hurdacılar tarafından çalınmış.
Nereden bakarsanız bakın boş vermişlik. Biz bize emanet edilen değerimize dört elle sarılıp yeni çözümler üretmektense, ondan vazgeçmişiz.
Tarihi eser alanlarında bireysel bir tasarrufun olması da ayrı bir tartışma konusudur. Hadi baştan öngörülememiş durumlar yaşanmış ve satışı şahıslara yapılmış. Sonradan neden aksiyon alınmadı da iş bu noktaya kadar geldi. 
Satılığa çıkan Yeni Alaca Hamamının restorasyonu için yüksek tutarlar konuşuluyor. Tarihi alana fiyat belirlenir mi hiç? Gözümüz gibi bakmalıyız. Yapılacak yatırım karşılığında da işletme kısmı yerel yönetimde kalmalıdır ben böyle düşünüyorum.
Tarih turizmini geliştirmek için bir fırsattır. Sahibinden satılık hamam başlığı bile rahatsız eden Şehzadeler algısını sıradanlaştıran bir tanımdır.
Sadece parası var diye hiç kimse bizim tarihimizi satın almasın. 


Buna izin vermeyin. Bu bakış açısı bizi ileriye götürmez. Gurur duyduğumuz atalarımızın bıraktıklarına sahip çıkılsın tek dileğimiz budur.
Bizler bu kültürel mirasa arkamızı dönmüyorsak sizler de dönmeyin. Manisa’ya miras bırakılan Yeni Alaca Hamamını yaşatın.
Projesi olan el kaldırsın biz takip ediyoruz. Yeni ve güzel gelişmeler olursa onu da dile getireceğim.
Bizim mirasımız bizim memleketimizde yaşasın.

Sağlıkla Kalın.